هر آنچه درباره اکسینوس 990، پردازنده گلکسی S20 سامسونگ باید بدانید

04:196700

۲۳ اکتبر ۲۰۱۹ (یک آبان ۱۳۹۸)، دقیقا ۴ ماه پیش، سامسونگ به‌صورت غیرمنتظره‌ای اکسینوس ۹۹۰ را معرفی کرد؛ تراشه‌ای که اکنون سرچشمه‌ی قدرت گوشی‌های خانواده‌ی گلکسی اس ۲۰ و توانمندترین پردازنده‌ی کره‌ای‌ها از سری اکسینوس به‌شمار می‌آید.

اکسینوس ۹۹۰ به‌دست خود سامسونگ و برمبنای فناوری ساخت ۷ نانومتری LPP مبتنی‌بر راهکار لیتوگرافی با پرتو ماوراء بنفش (EUV) تولید می‌شود و براساس اخبار منتشرشده، آخرین پردازنده‌ی کره‌ای‌ها با هسته‌های پردازشی‌ سفارشی‌شده‌ی سامسونگ خواهد بود. اکسینوس ۹۹۰ پس از پردازنده‌ی میان‌رده‌ی اکسینوس ۹۸۰ دومین محصول سامسونگ با پشتیبانی از اتصال 5G است.
هرچند که جدیدترین هسته‌های پردازشی آرم موسوم به Cortex-A77 براساس ادعای شرکت سازنده تا ۲۰ درصد بهبود عملکرد IPC را نسبت به Cortex-A76 به‌ارمغان می‌آورد، سامسونگ پردازنده‌ی جدیدش را با هسته‌های Cortex-A76 و Cortex-A55 توسعه داده است؛ واحد پردازش مرکزی اکسینوس ۹۹۰ به‌لطف فناوری DynamIQ آرم ساختاری متشکل از سه کلاستر ۲ هسته‌ای قدرتمند، ۲ هسته‌ای میانی و ۴ هسته‌ای کم‌مصرف را در بطن خود دارد.

اکسینوس ۹۹۰؛ آخرین پردازنده‌ی سامسونگ با هسته‌های سفارشی

کلاستر قدرتمند اکسینوس ۹۹۰ از هسته‌های سفارشی جدید M5 سامسونگ بهره می‌برد؛ هسته‌‌هایی که فرکانس‌ آن‌ها در بیش‌ترین حالت به ۲/۷۳ گیگاهرتز می‌رسد. کره‌ای‌ها در کلاستر میانی، ۲ هسته‌ی ۲/۵۰ گیگاهرتزی Cortex-A76 را به‌کار برده‌ و برای کلاستر کم‌مصرف، ۴ هسته‌‌ی Cortex-A55 با فرکانس نسبتا زیاد ۲/۰ گیگاهرتزی را برگزیده‌اند. سامسونگ می‌گوید ترکیب یادشده ۲۰ درصد بهبود عملکرد به‌همراه مصرف انرژی بهینه‌تر را نسبت به اکسینوس ۹۸۲۰ به‌ارمغان می‌آورد.

به‌لطف GPU جدید آرم، اکسینوس ۹۹۰ در زمینه‌ی پردازش‌های گرافیکی حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد؛ چرا که معماری Valhall به‌کاررفته در Mali-G77 به‌خودی خود بهبود چشم‌گیری را نسبت به GPU‌ قبلی آرم به‌ارمغان می‌آورد. اکسینوس ۹۹۰ واحد پردازش گرافیکی Mali-G77 را با پیکره‌بندی MP11 یا ۱۱ پردازنده‌ی جریانی در بطن خود دارد و مطابق ادعای سامسونگ ۲۰ درصد بهبود عملکرد یا ۲۰ درصد افزایش بهره‌وری انرژی را نسبت به گذشته تجربه می‌کند.

بهبود ۲۰ درصدی در عملکرد CPU و GPU

تغییر بنیادی دیگر اکسینوس ۹۹۰ به گذار آن از پشتیبانی حافظه‌ی LPDDR4X به حافظه‌ی LPDDR5 بازمی‌گردد که نتیجه‌ی آن افزایش فرکانس کنترلر حافظه از ۲۰۹۳ به ۲۷۵۰ مگاهرتز است؛ ضمن اینکه فناوری جدید در زمینه‌ی مصرف انرژی نیز بهبودهایی را به ارمغان خواهد آورد.

سامسونگ می‌گوید اکسینوس ۹۹۰ در بطن خود واحد پردازش عصبی ۲ هسته‌ای (NPU) و پردازنده‌ی سیگنال جدید و بهبودیافته‌ای نیز دارد که در مجموع در هر ثانیه بیش از ۱۰ تریلیون عملیات را اجرا می‌کنند؛ درحالی‌که ظرفیت پردازشی NPU اکسینوس ۹۸۲۰ به ۱/۸۶ تریلیون عملیات‌برثانیه می‌رسید. سامسونگ مدعی است که ماژول‌های یادشده دوربین هوشمندتر و تجربه‌ی واقعیت افزوده‌ی غنی‌تر را در اختیار کاربر قرار خواهند داد.

NPU و DSP جدید با توان ۱۰ تریلیون عملیات‌برثانیه برای تجربه‌ی هوش مصنوعی غنی‌تر

اکسینوس ۹۹۰ مودمی یکپارچه‌ای را در بطن خود ندارد؛ اما در نسخه‌های 5G گوشی‌های سامسونگ خانواده‌ی گلکسی S20 مودم مجزا و جدید Exynos Modem 5123 آن را همراهی می‌کند. ماژول یادشده در حقیقت راه Exynos Modem 5100 را ادامه می‌دهد و راهکاری چندبانده به‌شمار می‌آید که با تمامی استانداردها از 2G و 5G sub-6 گرفته تا mmWave سازگاری دارد.

پشتیبانی از حافظه‌ی LPPDR5

کره‌ای‌ها توان عملیاتی بیشینه‌ی مودم 5123 را به‌میزان چشم‌گیری نسبت به گذشته ارتقا داده‌اند. در اتصال عادی 4G LTE سرعت دانلود و آپلود مودم به‌ترتیب به ۳ گیگابیت‌برثانیه و ۴۲۲ مگابیت‌برثانیه می‌رسد؛ درحالی‌که بیشینه‌ی سرعت دانلود در شبکه‌های 5G sub-6 و mmWave به‌ترتیب برابر با ۵/۱ و ۷/۳۵ گیگابیت‌برثانیه خواهد بود. سرعت‌های یادشده به‌لطف تجمیع ۸ برابری حامل‌ها و مدولاسیون مرتبه‌ی بالاتر 1024 QAM محقق شده‌اند.

متأسفانه هنوز مشخص نیست که نسخه‌های 4G‌ خانواده‌ی گلکسی اس ۲۰ از چه مودمی بهره می‌برند؛ اما ظاهرا کلاس LTE آن‌ها از نوع Cat.20/13 با سرعت دانلود و آپلود ۲۰۰۰ و ۲۰۰ مگابیت‌برثانیه‌ای و تجمیع ۷ برابری حامل‌ها خواهد بود. در صورت کسب اطلاعات بیشتر، مقاله‌ی پیش‌رو به‌روز خواهد شد.

مودم 5G با سرعت اتصال بالغ بر ۷/۳۵ گیگابیت‌برثانیه

سامسونگ می‌گوید به‌لطف توانایی‌ NPU در یادگیری ماشین و تشخیص سوژه، پردازنده‌ی سیگنال تصویر (ISP) تنظیمات دوربین را به‌صورت اختصاصی برای همان سوژه تنظیم می‌‌کند و نتیجه‌ی آن کاهش نویز، بهبود بافت‌ها نگاشت بهتر رنگ‌ها خواهد بود. ISP‌ جدید اکسینوس ۹۹۰ قابلیت پشتیبانی از بالغ بر ۶ حسگر تا وضوح ۱۰۸ مگاپیکسل را دارد و می‌تواند به‌صورت هم‌زمان داده‌های حاصل از سه حسگر پردازش کند.

اکسینوس ۹۹۰ به‌لطف مجموعه‌‌‌ی کدک چند-فرمتی توانایی ان‌کُد و دی‌کُد ویدئوی 8K UHD با نرخ ۳۰ فریم‌برثانیه را دارد. فناوری فشرده‌سازی پهنای باند، امکان کاهش پهنای باند موردنیاز برای انتقال داده‌های ان‌کُد یا دی‌کُد شده فراهم می‌شود و بدین ترتیب بهره‌وری انرژی پردازنده افزایش می‌یابد. در کنار پشتیبانی از ویدئوهای ۱۰ بیتی و نمایشگرهای HDR، اکسینوس ۹۹۰ درایوری برای نمایشگرهایی با نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتزی نیز در بطن خود دارد.

پشتیبانی از فیلم‌برداری 8K با نرخ ۳۰ فریم‌برثانیه

از جمله‌ی بهبودها و قابلیت‌های امنیتی اکسینوس ۹۹۰ می‌توان به موتور رمزگذاری DRAM، قابلیت PUF یا «عملکرد انطباق‌ناپذیر فیزیکی» برای تولید کلیدهای منحصربه‌فرد براساس مشخصه‌های فیزیکی هر تراشه و لایه‌ی جدید المان یکپارچه‌ی امن (iSE) برای ذخیره‌سازی و مدیریت داده‌های شخصی کاربر جدا از محیط سیستم‌عامل اشاره کرد.

منبع: zoomit


بدون دیدگاه

پاسخ دهید

فیلدهای مورد نیاز با * علامت گذاری شده اند